Mocht u onverwachts rechtshulp nodig hebben, dan kan een rechtsbijstandverzekering u een hoop kosten schelen. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering bent u namelijk gedekt voor de kosten van de benodigde rechtshulp.
Rechtsbijstandverzekering: verscheidene dekkingen
Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit diverse dekkingen:
Consument: denk aan een conflict bij kopen of huren, of bijvoorbeeld een geschil met je interneprovider.
Inkomen: Wonen: denk aan een geschil met de verhuurder van je huis of rondom de aankoop van een huis. Meestal valt een probleem met de buurman tevens onder deze dekking.
Wonen: Hiermee verzeker je je voor geschillen over je huur- of koopwoning. Bijvoorbeeld een geschil rond het huren of aankopen van een huis, of over een verbouwing. In de meeste gevallen ben je tevens gedekt voor een meningsverschil met je buren.
Verkeer: Je verzekert je voor geschillen die in het verkeer ontstaan. Onder andere als je het oneens bent over de schadeafhandeling na een ongeluk in het verkeer.
Wat heb ik aan een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die er onder bepaalde voorwaarden van de polis voor zorgt dat u juridische bijstand krijgt als u betrokken raakt bij een juridisch conflict. In de praktijk wordt de juridische bijstand verzorgd door advocaten of juristen die in dienst zijn bij de verzekeringsmaatschappij zelf, soms worden de onkosten van een externe advocaat betaald.
Gefinancierde rechtsbijstand
Als u qua inkomen en vermogen binnen de door de overheid vastgestelde grenzen blijft, komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit houdt in dat u een advocaat slechts een beperkte eigen bijdrage hoeft te betalen. Ernaast krijgt de advocaat een betaling van de Raad voor Rechtsbijstand. Een rechtsbijstandverzekering is dan niet gauw nodig.
De gezinsrechtsbijstandverzekering kent een dekking die is opgebouwd uit verscheidene door u te kiezen modules. U kunt hiermee dus zelf bepalen hoe beperkt of uitgebreid de bescherming van uw rechtsbijstandverzekering moet zijn. De meest voorkomende modules zijn:
Verkeer
Samen met uw gezinsleden bent u verzekering van rechtshulp bij geschillen die voorkomen aan uw verkeersdeelname. Tevens als uw rijbewijs wordt ingevorderd kunt u een beroep op deze module doen, behalve als u gereden heeft onder invloed van drank of alchohol.
Fiscaal & vermogen
Bij deze module moet u denken aan geschillen over de aan- of verkoop van effecten, problemen ruwweg uw belastingaangifte en eventuele geschillen over een vakantiewoning.
Wachttermijn
De meeste rechtsbijstandverzekeraars hanteren een wachttermijn van drie maanden vanaf het aan gaan van de polis. Dit betekent dat de rechtsbijstandverzekering geen bescherming biedt voor intussen lopende geschillen.
Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiƫle betaling in het geval van problemen, maar levert in principe een dienst aan u als verzekeringnemer. Dit maakt het af en toe wat irritant om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridisch advies een rekening van uw verzekeringsmaatschappij. Meer informatie over uw eigen risico en het gebruik daarvan vindt u in de polisvoorwaarden van een rechtsbijstandverzekering.
Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen problemen verwachten en uw maandelijkse premieprijs wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.