rechtsbijstandverzekering betekenis

Wat Kost Een Rechtsbijstandverzekering

Wat is rechtsbijstand? Rechtsbijstand is niets anders dan hulp bij juridische conflicten. Iedereen kan onverwacht betrokken raken bij een probleem. Dan biedt de rechtsbijstandverzekering gelukkig een uitkomst.

Rechtsbijstandverzekering: verschillende dekkingen

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verscheidene dekkingen:

Consument: Je bent verzekerd voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de aanschaf van een caravan en je er met de leverancier niet uitkomt.

Inkomen: onder andere een (dreigend) ontslag of een ander conflict met je werkgever. In de regel valt hier tevens een probleem met je pensioenfonds of uitkeringsinstantie onder.

Wonen: Hiermee verzeker je jouw voor geschillen over je huur- of koopwoning. Bijvoorbeeld een geschil rond het huren of kopen van een huis, of over een verbouwing. In de meeste gevallen ben je ook gedekt voor een meningsverschil met je buren.

Verkeer: Fiscaal recht en vermogen: onder andere problemen over de aan- of verkoop van aandelen, obligaties en opties. Ook geschillen waar de belastingrechter bij betrokken is, zijn verzekerd. Deze bescherming bieden we niet simpele aan. Wil je jouw hiervoor wel verzekeren? Neem dan contact met ons op, we assisteren je graag.

Pluspunten van de rechtsbijstandverzekering

De jaarkosten van een rechtsbijstandverzekering (enkele honderden euro’s per jaar) is simpel terugverdiend als u deze maandprijs vergelijkt met de onkosten van een advocaat of jurist bij een juridisch geschil.

 • De bescherming geldt niet alleen voor uzelf, maar tevens voor al uw gezinsleden.
 • U kunt door zekere modules wel of juist niet te selecteren, de bescherming van uw rechtsbijstandpolis min of meer op maat maken.
 • Een rechtsbijstandverzekering kan bijdragen aan het gevoel dat u bij onvoorziene juridische problemen niet voor grote juridische kosten komt te staan.

  Dekking van een rechtsbijstandverzekering 

  De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeraar. U kunt hierbij kiezen uit vijf verschillende typen dekkingen, namelijk: consumentenrecht, inkomen,en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van problemen bij het kopen of huren van consumentengoederen, een probleem met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn relatief gemakkelijk op te lossen problemen.

  Bij een inkomensdekking krijgt u hulp bij een ontslag of een ander geschil met uw werkgever, een pensioenfonds of een uitkeringsinstantie. Kortom, alle zaken op het gebied van uw inkomen. De dekking voor conflicten met een pensioenfonds of uitkeringsinstantie zijn niet altijd binnen deze dekking opgenomen. Let hier goed op bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.

  Een derde optie die u heeft is de ‘wonendekking’, die gericht is op problemen met een verkoper van een huis. Ook conflicten die u met uw buurman of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om conflicten die betrekking hebben op uw woning.

  De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge kosten voor juridisch advies bij geschillen die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om problemen die ontstaan zijn bij auto’s, maar ook om geschillen waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.

  Tot slot kunt u kiezen voor de fiscaal recht & vermogen-dekking, die gericht is op problemen op het gebied van de handel in aandelen, obligaties en opties. Ook wanneer u in een probleem verwikkeld raakt waarbij een belastingrechter betrokken is, worden de kosten voor juridisch advies verzekerd met deze dekking. Vaak wordt dit type dekking niet standaard door verzekeraars aangeboden, omdat er weinig consumenten zijn voor wie dit type dekking interessant is.

Scroll naar boven