Wat is rechtsbijstand? Rechtsbijstand is niets anders dan hulp bij juridische conflicten. Een ieder kan onverwacht betrokken raken bij een probleem. Dan biedt de rechtsbijstandverzekering gelukkig een uitkomst.
De hoogte van de maandprijs wordt verder beïnvloed door uw gezinssamenstelling (alleenstaanden betalen minder premie) en de vraag of u een vrijwillig eigen risico wilt accepteren. Tevens kennen niet alle rechtsbijstandverzekeringen een limiet aan externe (advocaat)kosten in het geval er per slot van rekening een advocaat moet worden ingeschakeld. Een ongelimiteerde bescherming van deze externe kosten leidt over het algemeen tot een wat hogere premie.
Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringsmaatschappijen kunt u via hun website aan de hand van uw gezinssamenstelling en interessante dekking zelf berekenen hoe veel premie u moet betalen. Tevens kunt u op een aantal websites diverse rechtsbijstandverzekeraars met elkaar vergelijken.
Werking van een rechtsbijstandverzekering
Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u vaak zelf bepalen voor welke soort conflicten u verzekerd wilt zijn. Problemen kunnen op verschillende interesses ontstaan, waarbij deze vlakken lang niet altijd op uw situatie van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan rechtshulp bij een conflict met een huurbaas terwijl u een koopwoning heeft, of andersom een conflict met een verkoper terwijl u de voorkeur geeft aan een huurwoning. Door u voor een aantal van deze vlakken te verzekeren met een rechtsbijstandverzekering voorkomt u dat uw premie hoger is dan hoogstbelangrijk is in uw situatie. Er bestaan ook rechtsbijstandverzekeringen die specifiek bedoeld zijn voor ondernemers. Zij kunnen zich met een rechtsbijstandverzekering beschermen tegen de hoge onkosten voor hulp bij zakelijke conflicten.
Dekking van een rechtsbijstandverzekering
De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeraar. U kunt hierbij kiezen uit 5 verschillende soorten dekkingen, namelijk: wonen, verkeer en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van geschillen bij het kopen of huren van consumentengoederen, een geschil met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn op zich simpel op te lossen problemen.
Bij een inkomensdekking krijgt u hulp bij een ontslag of een ander geschil met uw werkgever, een pensioenfonds of een uitkeringsinstantie. Kortom, alle zaken op het gebied van uw werk en inkomen. De dekking voor conflicten met een pensioenfonds of uitkeringsinstantie zijn niet altijd binnen deze dekking opgenomen. Let hier goed op bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.
Een derde mogelijkheid die u heeft is de ‘wonendekking’, die gericht is op geschillen met een verhuurder van een huis. Ook conflicten die u met uw buurman of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om problemen die betrekking hebben op uw woning.
De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge onkosten voor juridische hulp bij geschillen die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om problemen die ontstaan zijn bij het vervoer per auto, maar ook om conflicten waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.
Tot slot kunt u kiezen voor de fiscaal recht & vermogen-dekking, die gericht is op problemen op het gebied van de handel in aandelen, obligaties en opties. Ook wanneer u in een probleem verwikkeld raakt waarbij een belastingrechter betrokken is, worden de kosten voor juridisch advies verzekerd met deze dekking. Vaak wordt dit type dekking niet standaard door verzekeringsmaatschappijen aangeboden, omdat er weinig consumenten zijn voor wie dit type dekking interessant is.