Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Onder meer als je wordt ontslagen omdat het bedrijf gaat reorganiseren. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn.
De premie varieert grofweg tussen 100 euro per kalenderjaar voor een alleenstaande die genoegen neemt met een beperkte bescherming tot ca. 300 euro per 12 maanden voor een grote gezinsrechtsbijstandverzekering.
Probeer dus aan de hand van recensies of via de Consumentenbond tevens na te gaan welke verzekeraar de beste beoordelingen heeft gekregen.
Nadelen van de rechtsbijstandverzekering:
U mag bij de meeste verzekeringsmaatschappijen geen eigen advocaat kiezen, u krijgt vrijwel altijd een juridisch medewerker toegewezen en daar moet u het mee doen.
- U betaalt een optie jarenlang maandprijs zonder dat u in een juridisch conflict verzeild raakt. Een advocaat of jurist schakelt u doch alleen in als u daadwerkelijk een juridisch probleem heeft.
- Een juridisch medewerker van een rechtsbijstandverzekering heeft meestal erg veel dossiers onder zich in vergelijking met een reguliere advocaat. Hierdoor komt het in de praktijk nog wel eens voor dat u bij een rechtsbijstandverzekeraar wat langer moet wachten op antwoord op uw vragen.
- Rechtsbijstandpolis of uiteindelijk liever zelf een eigen advocaat inschakelen?
Advocaten benadrukken graag de in hun ogen superieure juridische klasse die zij leveren en verwijten rechtsbijstandverzekeraars nog wel eens te snel te schikken met de tegenpartij. De verzekeraar, zo redeneren deze advocaten, heeft er namelijk belang bij om het dossier van zijn verzekeringnemer zo efficiënt een mogelijkheid te sluiten.
De conclusie moet zijn dat beide partijen een eigen rol en functie vervullen. De één zal veel baat hebben bij een rechtsbijstandverzekering, terwijl een ander juist liever zelf een advocaat wil kunnen kiezen als er zich een juridisch geschil voordoet.
Dekking van een rechtsbijstandverzekering
De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeraar. U kunt hierbij kiezen uit 5 verschillende soorten dekkingen, namelijk: consumentenrecht, inkomen,en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van problemen bij het kopen of huren van consumentengoederen, een geschil met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn op zichzelf gemakkelijk op te lossen geschillen.
Bij een inkomensdekking krijgt u hulp bij een ontslag of een ander conflict met uw werkgever, een pensioenfonds of een uitkeringsinstantie. Kortom, alle zaken op het gebied van uw inkomen. De dekking voor problemen met een pensioenfonds of uitkeringsinstantie zijn niet altijd binnen deze dekking opgenomen. Let hier goed op bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.
Een derde optie die u heeft is de ‘wonendekking’, die gericht is op problemen met een verhuurder van een huis. Ook geschillen die u met uw buurman of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om geschillen die betrekking hebben op uw woning.
De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge onkosten voor juridische hulp bij problemen die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om geschillen die ontstaan zijn bij auto’s, maar ook om problemen waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.
Tot slot kunt u kiezen voor de fiscaal recht & vermogen-dekking, die gericht is op geschillen op het gebied van de handel in aandelen, obligaties en opties. Ook wanneer u in een probleem verwikkeld raakt waarbij een belastingrechter betrokken is, worden de onkosten voor juridisch advies verzekerd met deze dekking. Vaak wordt dit type dekking niet standaard door verzekeraars aangeboden, omdat er weinig consumenten zijn voor wie dit type dekking interessant is.