Aansprakelijkheidsverzekering Betekenis

Rabobank Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch slim zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeringsmaatschappij je het voordeligste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest goedkope is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je nodig hebt alvorens je begint met rabobank aansprakelijkheidsverzekering, en voordat je er een gaat aan gaan.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij rabobank aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor dit type schade. Een WA verzekering vergoedt de schade als jij of je kind per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je partner als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een AVP biedt dekking voor gebreken waar jij of je dochter verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je hond. daarnaast ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een WA verzekering is niet verplicht voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of jouw partner iets doet waardoor gebreken ontstaat, kun je namelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de geleden gebreken. Dat houdt in dat de verzekeringnemer opdraait voor de schade aan spullen, maar tevens voor gebreken aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet te veel verzekerd zijn en ook niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is in het algemeen geen onnodige luxe. U acht de kans in het algemeen klein, maar u zit in het algemeen welbeschouwd wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buurman voor u financieel geen gevolgen heeft. Een tegenslag zit helaas in een nihil hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, ook financieel niet.

De onkosten kunnen nogal efficiënt oplopen als het wel mis gaat. Met een lage kosten per maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per jaar bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

 • De AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
 • Een AVP uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet betaald
 • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet vergoed

Een WA verzekering is een verzekering die schade die jij aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De kosten voor het terug betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (ongeveer €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om een polis niet aan te gaan. Ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt niet:

 • gebreken die met opzet veroorzaakt is
 • schade veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • schade aan gehuurde of geleasede zaken

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel optie vrijheid in.

  Voor wie en waarom?

  Een WA verzekering is er grofweg in twee typen: een singles- of een gezinsdekking.

  De benamingen zeggen het al: als je alleenwonend bent, heb je genoeg aan een (goedkopere) dekking. Als je een bescherming voor het hele gezin hebt afgesloten, dan zijn je echtgenoot/echtegenote of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen ook verzekerd. Dat is ook zo als je kinderen niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de AVP gezien als onderdeel van de familie. En ook bij de singles- als bij de gezinspolis zijn huisdieren meeverzekerd.

  Efficiënt overstappen AVP

  Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor rabobank aansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven