Mobiel met abonnement vergelijken

Mobiele telefonie vergelijken is door de huidige diversiteit aan telecomproviders, abonnementsvormen en prijzen een slimme bezigheid. De smartphone maakt inmiddels een onmisbaar onderdeel uit van ons leven en daar weten de aanbieders handig op in te spelen. De ene biedt je nog lagere prijzen dan de ander en je krijgt belminuten, sms’en of MB’s aan data cadeau als je een contract afsluit. Maar waar moet je bij telecom vergelijken nu echt op letten?

Mobiel met abonnement vergelijken

De meest goedkope telecomprovider

Ben je zeker van een goed bereik, dan volgt bij de meeste klanten de zoektocht naar de laagste tarieven. Let wel, de meest goedkope telecomtelecomprovider hoeft niet automatisch tevens de goedkopere telecomprovider te zijn. En andersom. De lat ligt voor de betere telecomtelecomprovider nogal wat hoger. Met andere woorden, de betere telecomtelecomaanbieder moet aan veel meer opties voldoen om deze status te bereiken. Om de goedkoopste te zijn hoeft een telecomprovider maar aan een criterium te voldoen: lagere prijzen hanteren dan de concurrentie.

Vergelijk abonnementsvormen

Door het brede scala aan abonnementsvormen, moet je voor de goedkoopste telecomaanbieder abonnementen met elkaar vergelijken en geen vergelijk trekken tussen providers in het algemeen. Focus je op de abonnementsvorm van jouw voorkeur en let bij het telecom vergelijken op contractduur, datalimieten en de kosten voor belminuten. Dit zijn namelijk de drie belangrijkste variabelen waarin providers van elkaar verschillen. Zo kun je bij de een het meest goedkope bellen terwijl dat bij de ander voor internetten het geval is.

Een ‘gratis’ smartphone?

Bij sommige providers kun je bij zekere abonnementsvormen een toestel uitzoeken. Veel klanten kunnen de verleiding niet weerstaan om ‘gratis’ in het bezit te komen van de laatste iPhone of Samsung. Wij plaatsen hier het woord ‘gratis’ tussen aanhalingstekens en wel om de reden dat deze abonnementsvormen vaak veel duurder zijn dan onder meer de Sim Only abonnementen. Aan het einde van de abonnementsduur heb je namelijk die mooie mobieltje te hoog en dwars betaald. Met andere woorden, hier zit niets ‘gratis’ aan vast.

Sim Only vergelijken laat je zien hoe je iedere maand ofwel geld weggooit, dan wel een aanzienlijk geldbedrag kunt uitsparen bij een Sim Only abonnement. Allereerst: wat is Sim Only eigenlijk? Bij Sim Only abonnementen ontvang je alleen een simkaart van je telecomprovider. Dit in tegenstelling tot de abonnementsvormen waarbij je een ‘gratis’ apparaat ontvangt. Het verdient in principe immer aanbeveling om voor een Sim Only contract te kiezen. Dit omdat je het zogenaamde ‘gratis’ toestel aan het einde van de duur van het abonnement meer dan volledig hebt teruguitbetaald aan je telecomprovider.

Hoe werkt Sim Only precies?

Ongeacht de provider die je bij het Sim Only vergelijken tegenkomt, geldt voor ieder Sim Only contract dat je een simkaart opgestuurd krijgt. Afhankelijk van je apparaat kun je uit een van de volgende 3 simkaarten kiezen:

  • grote, oftewel normale simkaarten;
  • micro-simkaarten (middelgrote simkaarten);
  • nano-simkaarten (het kleinste formaat simkaart).

Weet je niet zeker welke simkaart je moet kiezen? Op de productpagina van je toestel vind je exact wat je wilt weten. Na ontvangst plaats je de gekozen simkaart dan in je huidige toestel op exact dezelfde datum dat je abonnement ingaat.

Is je apparaat simlock vrij?

Controleer altijd eerst nog wel even of je toestel simlock vrij is. De meeste mobiele telefoons die Vandaag de dag verkocht worden zijn daadwerkelijk simlock vrij. Simlock vrij houdt in dat je apparaat te gebruiken is met de simkaarten van iedere telecomprovider. Uitzondering hierop zijn soms de telefoons die geboden worden met een prepaid-tegoed. Door deze smartphones op simlock te zetten proberen telecomproviders te voorkomen dat klanten na verbruik van het prepaid-tegoed overstappen naar de concurrentie.

Hoe controleer je mogelijke simlock?

Een doorsnee wijze om te inspecteren of jouw toestel simlock vrij is: plaat een simkaart van een andere telecomaanbieder van familie of vrienden in je mobieltje. Kun je je toestel onbekommerd gebruiken? Dan is deze simlock vrij. Krijg je daarentegen een melding als ‘simkaart onbekend’ na het opstarten, dan heeft je toestel zeer in de regel een simlock.

Kan ik mijn telefoonnummer behouden?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja. Bij vrijwel iedere telecomtelecomprovider kun je bij het aan gaan van een Sim Only abonnement je nummer behouden. Dit doe je door ‘nummerbehoud’ te selecteren bij de Sim Only abonnementsaanvraag. Twijfel je gedurende het Sim Only vergelijken? Raadpleeg de site van de telecomprovider of neem contact op met de klantenservice. Zo kun je meteen ontdekken of de klantenservice voldoet aan jouw vriendelijkheidscriteria. Bij sommige providers wil dat er namelijk nogal eens aan schorten.

Een EN of een OF bundel?

Allicht zijn de tariefhoogtes bepalende factoren bij het Sim Only vergelijken. Maar let hierbij wel op het type bundel dat je krijgt. Deze kunnen soms misleidend zijn. Je krijgt een EN of een OF bundel aangeboden. Een voorbeeld. Twee diverse providers bieden je een contract met 500 belminuten/MB’s aan. Bij de ene aanbieder is dit tegoed op na 250 belminuten of 250 MB’s. Bij de ander echter, heb je een EN-bundel en kun je nog een keer 250 minuten bellen plus nog een keer voor 250 MB internetten.

Scroll naar boven