goedkope rechtsbijstandverzekering

Kosten Rechtsbijstandverzekering

Of u nou een particulier bent bent of een bedrijf heeft. Het kan altijd voorkomen dat u in een juridisch conflict betrokken raakt. Veel mensen hebben geen ervaring met het verloop van het juridische proces en daarom is professionele ondersteuning noodzakelijk. Dit kan eenvoudig in de papieren lopen. Het is daarom verstandig om u te verzekeren tegen de kosten van rechtshulp. Hier komt een rechtsbijstandverzekering om de hoek kijken, hoe dit werkt leest u op onze website.

Rechtsbijstandverzekering annuleren

Enkele rechtsbijstandverzekeringen kun je ieder moment beëindigen. Andere kun je pas na het 1ste jaar dagelijks beëindigen met een opzegtermijn van 1 maand. Hoelang je opzegtermijn is, vind je in de voorwaarden.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Wat een rechtsbijstandverzekering kost hangt af van de bescherming die je kiest. Hoe meer je wil verzekeren, hoe hoger de premie. Daarnaast is de kosten afhankelijk van je gezinssamenstelling. Als je geen partner hebt is een rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer je onder andere inwonende kinderen hebt. Enkele verzekeringsmaatschappijen hebben een eigen risico. Je betaalt dan minder kosten per 30 dagen, maar je krijgt bij rechtshulp een lager bedrag uitbetaald omdat dit eigen risico er eerst vanaf wordt getrokken.

Wat heb ik aan een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die er onder bepaalde voorwaarden voor zorgt dat u juridische bijstand krijgt als u betrokken raakt bij een juridisch geschil. In de praktijk wordt de juridische bijstand verzorgd door juristen die in dienst zijn bij de verzekeringsmaatschappij zelf, soms worden de onkosten van een externe advocaat vergoed.

Bescherming rechtsbijstandverzekering

Er zijn op hoofdlijnen twee soorten rechtsbijstandverzekeringen: de motorrijtuigrechtsbijstandverzekering en de gezinsrechtsbijstandverzekering. De eerste vorm biedt alleen recht op juridische assistentie als u een juridisch conflict heeft in verband met uw Deelname aan het verkeer. Als u niet alleen bescherming heeft bij problemen ruwweg uw auto (of motor), maar tevens als u als fietser of voetganger deelneemt aan het verkeer, wordt tevens wel gesproken van een verkeersrechtsbijstandverzekering.

De gezinsrechtsbijstandverzekering kent een dekking die is opgebouwd uit verscheidene door u te kiezen modules. U kunt hiermee dus zelf bepalen hoe beperkt of uitgebreid de bescherming van uw rechtsbijstandverzekering moet zijn. De meest voorkomende modules zijn:

Verkeer

Denkt u onder andere aan het verhalen van gebreken aan uw auto na een aanrijding, het verhalen van letselgebreken door een aanrijding. Ook als uw rijbewijs wordt ingevorderd kunt u een beroep op deze module doen, behalve als u gereden heeft onder invloed van drank of alchohol.

Inkomen

Problemen rond uw arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld ontslag), pensioen en sociale verzekeringsuitkering worden vergoedt in het kader van deze module. Let op: als u werkt als zelfstandig ondernemer moet u vrijwel altijd een aparte verzekering vinden.

Wachttermijn

De meeste rechtsbijstandverzekeringsmaatschappijen hanteren een wachttermijn van 3 maanden vanaf het vinden van de polis. Dit houdt in dat de rechtsbijstandverzekering geen dekking biedt voor reeds lopende problemen.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat de verzekerde juridische bijstand krijgt bij een juridisch probleem. Als zo’n conflict zich voordoet, zal meestal een jurist die voor de verzekeringsmaatschappij werkt de verzekerde verder helpen. In sommige situaties moet iemand een advocaat in de arm nemen en worden de onkosten daarvan uitbetaald.

Een rechtsbijstandverzekering kan van belang zijn in juridische conflicten, maar bekijk altijd goed de voor- en nadelen. Als de verzekeringnemer vaak een beroep doet op de rechtsbijstandverzekering, kan de verzekeraar een waarschuwing sturen. Bijvoorbeeld dat de premie zal worden verhoogd of de dekking zal worden opgezegd. Daarom is het interessant eerst de gehele polis goed te lezen bij het rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Scroll naar boven