Goedkoopste Aansprakelijkheidsverzekering

Independer Aansprakelijkheidsverzekering

Met een AVP voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf gemaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die watergebreken heeft veroorzaakt bij de buren, is bijvoorbeeld schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Uiteindelijk wordt de gebreken jou volgens de grondwet wel toegerekend. We spreken in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij independer aansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor deze gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade als jij of je kind per abuis de veroorzaker is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je partner als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor gebreken waar jij of je zoon verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangebracht door je kat. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die ontstaat door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een gebreken veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan gebeuren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet extra verzekerd zijn en ook niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is waarschijnlijk geen overtollige luxe. U acht de kans waarschijnlijk klein, maar u zit in het algemeen op de keper beschouwd wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen gevolgen heeft. Een ongeluk zit helaas in een niet groot hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, met name financieel niet.

De kosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage premie per maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per kalenderjaar bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De WA verzekering uitgekeerd letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden betaald door een aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In ons land is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met kinderen zit een ongeluk in een niet groot hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een AVP met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en sowieso geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. ernaast ben je als je g1 aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat vergoedt je WA verzekering?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een prima dekking. Wanneer je voor een gebreken aansprakelijk bent kun je beroep doen op je AVP. Maar de bescherming geldt niet alleen voor jou maar tevens voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar tevens voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Goedkope alternatieven

uiteraard blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar tevens een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de voordeligste WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering geboden stelt, maar men wil dan wel zo goedkoop een optie aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar meestal hebben consumenten dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen van invloed is dát je bent verzekerd, maar tevens wát je hebt verzekerd. Het aan gaan van een WA Verzekering vergoedt gewoonlijk bijvoorbeeld niet de gebreken die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel klanten dat wel denken. Als particulier is het daarom van belang om je niet alleen ‘goedkoop’ maar tevens gebruikelijk ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Snel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude AVP te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor independer aansprakelijkheidsverzekering vinden.

Scroll naar boven