Inboedelverzekering

Hoewel vrijwel iedere Nederlander een inboedelverzekering heeft is het niet verplicht om dit type verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de hoge onkosten voor het herstellen van schade aan uw inboedel. Er worden door verzekeringsmaatschappijen verschillende typen verzekeringen aangeboden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om een geschikte verzekering te vinden.

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars heel eenvoudig is. Gewoonlijk kunt u de verzekering direct online afsluiten. Na het aanvragen van een verzekering heeft u nog 14 dagen wettelijke bedenktijd om eventueel voor een andere verzekering te kiezen.

Inboedelverzekering vergelijken

Dekking van een inboedelverzekering 

Er verstaan twee verschillende soorten dekkingen voor inboedelverzekeringen. Voorbeelden zijn de basisverzekering of de allriskverzekering. Ook kunt u kiezen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met een allrisk verzekering bent u beter verzekerd dan met een allriskverzekering. Een verzekering met extra uitgebreide dekking beschermt u bijvoorbeeld ook tegen brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal. Het is soms lastig om te bepalen wat er onder een inboedelverzekering of opstalverzekering valt.

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten 

Met onze vergelijkingstool is het heel simpel om een andere verzekering aan te gaan. U geeft aan wat de waarde van uw spullen is, in welke gemeente u woont en voor welke dagwaarde u verzekerd wilt zijn. Met deze gegevens kan de vergelijkingstool vervolgens voor u bekijken welke inboedelverzekering het beste bij uw wensen aansluit. Het is raadzaam om zelf altijd de dekking van de beste drie verzekeringen door te nemen. Soms lijkt de voordeligste inboedelverzekering het meest aantrekkelijk, maar is de dekking van een dergelijke verzekering erg slecht. Zo kunt u alsnog tegen hoge onkosten aanlopen!

Een inboedelverzekering bij samenwonen 

Op het moment dat op het punt staat om te gaan samenwonen met uw vriendin heeft u mogelijk eerder al een verzekering afgesloten voor uw huidige woning. In dit geval kunt u één van de inboedelverzekeringen annuleren en de andere verzekering behouden. Over het algemeen betekent dit dat de verzekering met de kortste duur moet worden opgezegd. Bij het annuleren van een inboedelverzekering dient u de verzekeringspapieren van de 2e inboedelverzekering mee te sturen in dit geval. Op de website van uw verzekeringsmaatschappij vindt u de precieze polisvoorwaarden voor het annuleren van een tweede inboedelverzekering als u gaat samenwonen.

Inboedelverzekering wijzigen bij een verhuizing 

Ook in het geval van een verhuizing is het belangrijk om goed te letten op de polisvoorwaarden die gelden bij uw verzekeringsmaatschappij. Regel dat u ver van tevoren aangeeft dat u gaat verhuizen, zodat uw inventaris ook in uw nieuwe huis goed verzekerd is als u de inboedel over twee huizen heeft staan. U moet er toch niet aan denken dat de schade die u in uw nieuwe woning aan uw inboedel aanricht niet gedekt wordt. Zeker wanneer u een verhuisbedrijf inschakelt zijn dit soort zaken van groot belang. Op de website van uw verzekeraar kunt u vaak meer regels vinden over het wijzigen van een verzekering bij een verhuizing.

Kiest u ervoor om de huidige inboedelverzekering te annuleren en een nieuwe inboedelverzekering aan te gaan voor uw andere woning? Dit kan dagelijks als u de verzekering niet minder dan een jaar geleden afgesloten heeft. In het geval van het opzeggen van een inboedelverzekering geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Opstalverzekering naast inboedelverzekering 

Het wordt aangeraden om naast uw inboedelverzekering ook een opstalverzekering af te sluiten. Zoals reeds beschreven werd in dit artikel, zijn de eigendommen in uw woning die niet zonder schade aan te richten, losgehaald kunnen worden niet verzekerd via de inboedelverzekering. Met een opstalverzekering bent u namelijk alsnog voor deze kosten verzekerd.

Het komt echter voor dat een bank u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als u ervoor kiest om een hypotheek bij de bank af te nemen. De woning wordt door een hyptoheek immers bezit van de bank, waardoor het voor de bank van groot belang is dat uw woning op de juiste wijze verzekerd is. Ook voor uzelf is het een fijn idee dat de kosten voor de schade aan uw huis vergoed worden door uw verzekeringsmaatschappij. Dit is de reden dat vrijwel iedere Nederlander een opstalverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar woning.

Scroll naar boven