Aansprakelijkheidsverzekering Verplicht

Goedkoopste Autoverzekering All Risk

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan per slot van rekening interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest goedkope is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd alvorens je begint met goedkoopste autoverzekering all risk, en voorafgaand je er één gaat aan gaan.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij goedkoopste autoverzekering all risk is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je partner kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het spelen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze schade. Een WA verzekering dekt de schade als jij of je dochter per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je partner als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor schade waar jij of jouw partner aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ook ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens verantwoordelijk voor schade aangericht door je huisdier. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch ook is het welbeschouwd voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een AVP?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de computer van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een losliggend snoer in jouw huis en zijn been breekt. Een WA verzekering betaalt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van 1.250.000 euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bedisplay je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je per ongeluk schade berokkent. Wij begeleiden bij het maken van een optie voor de AVP voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De AVP uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet betaald
  • Alleen financiële gebreken uit zaken of letsel worden vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering

Een AVP is een verzekering die gebreken die jij als verzekerde aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rond €1.250.000 gedekt per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een AVP verplicht?

In Holland is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een WA verzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per twaalf maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je géén WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Maandprijs gebaseerd op gezinssamenstelling

De kosten die u moet betalen voor de AVP hangt af van uw gezinssamenstelling. In de basis zijn er 2 soorten polissen te identificeren: de dekking voor alléénstaand en de dekking in gezinsverband. Onder de bescherming gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren tevens kinderen tot 27 12 maanden bij.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Voor wie en waarom?

Een WA verzekering is er ruwweg in twee typen: een singles- of een gezinsdekking.

De namen zeggen het al: als je alleenwonend bent, heb je genoeg aan een (goedkopere) dekking. Als je een gezinsdekking hebt afgesloten, dan zijn je vrouw of geregistreerd partner en je minderjarige zoon(s) en dochter(s) meeverzekerd. Dat is ook zo als je kinderen niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren gezien als onderdeel van het gezin. En ook bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn personeel meeverzekerd.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor goedkoopste autoverzekering all risk vinden.

Scroll naar boven