Met een inboedelverzekering bescherm je alle verplaatsbare spullen in je huis tegen beschadigingen en onvoorziene kosten die hieruit zijn ontstaan. Denk eens aan het meenemen van je iPad, of een bankstel met gebreken door water. Let er op dat bijna iedere verzekeringsmaatschappij zijn eigen doorsnee voorwaarden heeft. Vergelijk nu!
Heb jij een huurwoning of koophuis? Verzeker dan met een inboedelverzekering de materiële schade aan jouw eigendommen binnen en buiten de woning. Hieronder vallen alle roerende zaken in en om de woning, schuur of garage zoals bijvoorbeeld huisraad, computers, lijfsieraden en fietsen. De meest voorkomende oorzaken van schade zijn brand en diefstal.
Inboedelverzekering vergelijken en vinden
Een inboedelverzekering is een verzekering die eventuele gebreken aan de zogenaamde spullen van uw huis verzekerd. De term ‘inboedel’ betekent alles wat verhuisbaar is en dus niet nagelvast aan uw woning zit. Voorwerpen die wel nagelvast aan de woning zitten vallen weer onder de opstalverzekering. De inboedelverzekering vergelijken doet u snel en simpel via onze site.
Een inboedelverzekering vinden is niet verplicht, maar wel een interessante mogelijkheid. Op welk moment je huis afbrandt is het fijn als je jouw meubels weer kunt aanschaffen. Tevens op welk moment bij je wordt ingebroken kun je weer een nieuwe televisie, telefoon en camera aankopen. Brand-, of inbraakschade is niet het enige wat een inboedelverzekering uitbetaald. Bekijk op onze dekkingen pagina wanneer je bij je inboedelverzekering terecht kunt. trouwens vergoedt de inboedelverzekering geen schade aan je huis, daarvoor heb je een opstalverzekering nodig.
Verschillende typen inboedelverzekeringen
Er bestaan verscheidene soorten inboedelverzekeringen. U heeft de basis inboedelverzekering die gevolgen van brand, blikseminslag, waterschade, diefstal of vandalisme dekt. Ook bestaan er verscheidene wijde inboedelverzekeringen met verschillende aanvullingen op de basisdekking. Deze soort kan onder meer effecten van schroei- en smeltschade of gebreken aan de inhoud van uw vriezer of koelkast dekken. Ook heeft u nog de allrisk inboedelverzekering. Dit type verzekert ook elk plotseling en onverwacht van buitenkomend onheil. Welke gevallen daar precies onder vallen kunt u vinden bij uw verzekeringsmaatschappij.
Zowel bij de inboedel- als bij de opstalverzekering zijn er twee soorten dekking van schade:
- Extra uitgebreid (eug), vergoedt alleen voorvallen die in de polisvoorwaarden staan
- Allrisk, dekt alle gebrekengevallen, tenzij ze nadrukkelijk zijn uitgesloten. De laatste jaren zien we een trend dat de verschillen tussen extra uitgebreid en allrisk, zowel qua premie als qua dekking, continu groter worden.
Het loont om goed te kijken naar de polisvoorwaarden en de uitsluitingen, zeker als je huis bijzondere elementen heeft (gebogen glas, of glas-in-lood onder meer). Zie tevens onze hints voor het aan gaan van een inboedel- en opstalverzekering.
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?
De Consumentenbond adviseert huiseigenaren de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Als er gebreken ontstaat aan je huis en inboedel, onder meer door brand, dan krijg je geen gedoe wie welke schade vergoedt.
Wat betaalt een opstalverzekering?
Een opstalverzekering (tevens wel woonhuisverzekering genoemd) vergoedt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet. schade aan je huis door bijvoorbeeld aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen zijn uitgesloten.
Als je een koophuis hebt, stellen hypotheekverstrekkers voorgeschreven dat je een opstalverzekering afsluit. Logisch, want je huis is het onderpand van de lening, en als dat afbrandt, is het onderpand ook weg. Een opstalverzekering keert uit als jouw huis getroffen wordt door:
- brand- en of blusschade
- rook- en roetschade
- schade door ontploffing
- wateroverlast (geen dijkdoorbraak)
- blikseminslag
- storm
- neerslag en vorst
- inbraak en diefstal
De schade wordt alleen uitbetaald als het om een ‘onzeker voorval’ gaat. Stort het dak in door jarenlang achterstallig onderhoud, dan keert de verzekering niet uit. Let op: normaal gesproken vallen tevens de fundamenten van het huis onder de dekking, maar dat is niet altijd het geval.
Een inboedelverzekering vergoedt schade aan spullen in huis die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Dus je zwevende parketvloer, maar ook kostbare bezittingen als audio- en video-apparatuur.
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar erg aan te raden. Als je brand of wateroverlast krijgt, of er wordt thuis ingebroken, heb je tenminste iets om op terug te vallen.
Onder de bescherming van een inboedelverzekering valt:
- brandschade
- waterschade
- gebreken veroorzaakt door een blikseminslag
- ontploffing
- inbraak
- gewelddadige beroving
- storm (niet minder dan windkracht 7)
- schroeien en smelten
Gebreken als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is niet gedekt.