Kosten Aansprakelijkheidsverzekering

Centraal Beheer Aansprakelijkheidsverzekering

Met een WA verzekering voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade heeft veroorzaakt bij de buren, is ook schade die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Op de keper beschouwd wordt de schade jou volgens de wet wel toegerekend. We praten in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij centraal beheer aansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor deze schade. Een WA verzekering vergoedt de kosten van de schade als jij of je vriendin per abuis de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw vrouw verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ook ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je huisdier. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de onkosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel wel zo verstandig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan gebeuren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren ga je aan om je te verzekeren tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je broer die valt over een laaghangend snoer in je kamer en zijn been breekt. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt niet alleen de gebreken die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van €1.000.000.

Met de WA verzekering bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je per ongeluk gebreken berokkent. Wij assisteren bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere personen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

 • De aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • Een AVP betaald letsel schade en zaakschade
 • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door een WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade die iemand aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland is het aan gaan van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Ook met huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een polis niet af te sluiten. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeringsmaatschappijen, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden van de polis die het beste bij uw wensen passen. Je kan bijvoorbeeld naar de volgende kenmerken kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je je schade melden?
 5. Biedt de verzekeraar tevens een pakket aan waar tevens de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Efficiënt overstappen AVP

  Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor centraal beheer aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven