Independer Aansprakelijkheidsverzekering

Beperkt Casco

Een aansprakelijkheidsverzekering is van invloed om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering bedoeld voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte gebreken aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt schade of letsel aan andere mensen veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij beperkt casco is dat jij verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je dochter kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het volleyballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de kosten van de gebreken als jij of je vrouw per abuis de veroorzaker is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je zoon als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor schade waar jij of jouw vrouw aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je hond. daarnaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die is voorzaakt door een gebrek aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het de facto voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren ga je aan om je te verzekeren tegen schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van anderen. Denk aan de boormachine van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je broer die valt over een laaghangend touw in jouw kamer en zijn enkel breekt. De aansprakelijkheidsverzekering betaalt bijna alle gebreken die jij hebt gemaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van ruim een miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je onverhoopt gebreken berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan derden waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselgebreken wordt niet vergoed

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jij aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Holland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met kinderen zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het terug betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een verzekering niet af te sluiten. ernaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Voor wie en waarom?

Een WA verzekering is er ruwweg in twee typen: een alleenstaanden- of een gezinsdekking.

De benamingen zeggen het al: als je alleenwonend bent, kun je volstaan met een (goedkopere) dekking. Als je een gezinsdekking hebt afgesloten, dan zijn je vrouw of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen meeverzekerd. Dat is tevens zo als je kroost niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de aansprakelijkheidsverzekering gezien als onderdeel van de familie. En ook bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn logés meeverzekerd.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beperkt casco vinden.

Scroll naar boven