Zakelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Beperkt Casco Dekking

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het betere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest goedkope is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd voordat je begint met beperkt casco dekking, en alvorens je er een gaat aan gaan.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij beperkt casco dekking is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan mensen of zaken. Als dat zo is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je partner kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor deze schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familielid per ongeluk de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je dochter aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je papegaai. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch ook is het welbeschouwd voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te beschermen voor gebreken waar je wettelijk verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan personen of de goederen van andere mensen. Denk aan de computer van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een laaghangend snoer in je huis en zijn enkel breekt. Een AVP betaalt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder andere je kinderen. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Met de AVP bedisplay je naast je eigen portemonnee, maar tevens die van degene die je per ongeluk gebreken berokkent. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt tevens wel AVP genoemd
 • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet betaald
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden betaald door de aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die iemand aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In ons land is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeval in een klein hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een AVP met gezinsdekking (bij benadering €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en zeker geen reden om een polis niet af te sluiten. daarnaast ben je als je géén WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Een WA verzekering vergoedt niet:

 • gebreken die met opzet veroorzaakt is
 • schade veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • {schade aan geleasede goederen of gehuurde goederen}
 • schade veroorzaakt door seksueel gedrag

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere maandprijs die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keuze vrijheid in.

  Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

  Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die betaalt gebreken gedurende bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeringsmaatschappij biedt die optie aan. Als spelende vriendjes of au pairs bij jou thuis iets breken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

  Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot schade. Die is gedekt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

  Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeraar.

  Simpel overstappen AVP

  Het klinkt moeilijk om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beperkt casco dekking afsluiten.

Scroll naar boven