Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor schade waar jij of jouw zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangericht door je papegaai.

Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: schade door onzorgvuldig handelen. gebreken door opzet en gebreken door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je schade aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? ook dit valt niet onder de dekking.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de kosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel handig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan voorkomen. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een WA verzekering ga je aan om je te beschermen voor gebreken waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan personen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in jouw woning en zijn schouder breekt. De AVP vergoedt niet alleen de gebreken die jij hebt veroorzaakt, ook die van onder meer je logés. Met de AVP binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van €1.000.000.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bedisplay je niet alleen je eigen portemonnee, maar tevens die van degene die je onverhoopt schade toebrengt. Wij assisteren bij het maken van een keuzemogelijkheid voor de WA verzekering voor jouw gezin. Uw WA verzekering gedekt u tegen schade aan andere mensen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet dubbel verzekerd zijn en tevens niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is meestal geen onnodige luxe. U acht de kans in het algemeen klein, maar u zit in het algemeen immers wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buren voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en komt immer op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De onkosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs maandelijks kunt u dit bedreiging al afdekken. Voor zo’n €34 per jaar bent u al goed verzekerd. U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt afsluiten. Dit ligt normaal gesproken tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden van de polis. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Scroll naar boven