Vergelijk Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering is doorslaggevend om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering bedoeld voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte gebreken aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt gebreken of letsel aan derden veroorzaken.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering particulieren is dat jij verantwoordelijk bent voor de te verhalen gebreken aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je partner kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het spelen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van de gebreken als jij of je partner per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je partner als privé-persoon maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een AVP biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw kind aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je hond. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een gebreken veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan verkeren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet te veel gedekt zijn en tevens niet voor elk klein dingetje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen geen overtollige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit over het algemeen toch ook wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buurman voor u financieel geen effecten heeft. Een tegenslag zit helaas in een klein hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, ook financieel niet.

De kosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs maandelijks kunt u dit perikel al afdekken. Voor zo’n €34 per twaalf maanden bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • De AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering betaald letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselgebreken wordt niet betaald

Een WA verzekering is een verzekering die schade die jij als verzekerde aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In Holland is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Ook met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de veroorzaakte schade kan dan erg hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en sowieso geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je g1 AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Kosten gebaseerd op gezinssamenstelling

De maandelijkse premie die u moet betalen voor de aansprakelijkheidsverzekering hangt af van de samenstelling van uw huishouding. Standaard zijn er twee typen verzekeringen te benoemen: de bescherming voor alléénstaand en de dekking in gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren tevens kinderen tot 27 twaalf maanden bij.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel optie vrijheid in.

Goedkope alternatieven

vanzelfsprekend blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar tevens een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de voordeligste WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering geboden stelt, maar men wil vervolgens wel zo goedkoop mogelijk aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar in de regel hebben mensen dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen van invloed is dát je bent verzekerd, maar ook wát je hebt verzekerd. Het vinden van een WA Verzekering betaalt meestal bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel consumenten dat wel denken. Als particulier is het daarom belangrijk om je niet alleen ‘goedkoop’ maar ook standaard ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering particulieren afsluiten.

Scroll naar boven