Wat Is Een Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Abn Amro

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeringsmaatschappij je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle kennis die je nodig hebt voorafgaand je begint met aansprakelijkheidsverzekering abn amro, en alvorens je er een gaat vinden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering abn amro is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de schade als jij of je kind per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je dochter als privé-persoon maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of je vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens verantwoordelijk voor schade aangebracht door je huisdier. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is ontstaan door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een WA verzekering is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of je familielid iets doet waarmee schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schede. Dat houdt in dat de verzekeringnemer opdraait voor de schade aan goederen, maar ook voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet te hoog verzekerd zijn en ook niet voor elk gevalletje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is waarschijnlijk geen onnodige luxe. U acht de kans over het algemeen klein, maar u zit over het algemeen welbeschouwd wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buurman voor u financieel geen gevolgen heeft. Een ongeluk zit helaas in een nihil hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De kosten kunnen nogal efficiënt oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs elke maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per jaar bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

 • Een AVP wordt tevens wel WA verzekering genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaald letsel gebreken en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet vergoed
 • Zuivere vermogensgebreken is tevens uitgesloten

Een AVP is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als klant gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een AVP verplicht?

In ons land is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (ongeveer €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en absoluut geen reden om een verzekering niet aan te gaan. daarnaast ben je als je géén WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Dekking WA verzekering

Een WA verzekering dekt over het algemeen:

 • schade waar jij verantwoordelijk voor bent zoals immateriële schade bij derden en gebreken aan materiële zaken
 • schade die per ongeluk toegebracht is
 • gebreken aangericht door je vrouw
 • schade als gevolg van een probleem aan je huis

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere kosten die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keuze vrijheid in.

  WA Verzekering verplicht

  Nu is het vanzelfsprekend niet de bedoeling dat je voor elke kleinigheid (dubbel) gedekt bent, maar het kan geen kwaad om je als particulier goed te overwegen of je een verzekering wilt aan gaan als het om aansprakelijkheid gaat. Het is erg vervelend als je per ongeluk een gebeurtenis veroorzaakt waar je niet de (financiële) verantwoordelijkheid voor kunt dragen. Ernaast is voor een ieder die een voertuig bezit, in de regel een (personen-)auto, de WA Verzekering verplicht. Deze WA verzekering wordt door veel verzekeringsmaatschappijen dan tevens wel de WA Autoverzekering genoemd. De Nederlandse wetgever neemt de burger daarmee in bescherming. Op welk moment de WA Autoverzekering niet verplicht was, dan zou na veel aanrijdingen niet alleen het menselijke leed maar tevens het financiële leed niet te overzien zijn.

  Snel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering abn amro aan gaan.

Scroll naar boven